Przekrój śniadanie

Tylko raz w historii ludzie nie jedli śniadań, bo był to grzech obżarstwa – w Średniowieczu. Jeżeli chciano kogoś obrazić, wskazać, że jest słaby – używano śniadania jako epitetu. Pewnie, gdybym żyła w tamtym czasie założyłabym tajne bractwo śniadaniowe, które z narażeniem życia pielęgnowałyby ten piękny zwyczaj. Śniadanie obroniło się jednak samo i dziś już nikt nie podważa jego roli, a spożywanie go w łóżku pewnie dla wielu jest jedną z tych cudownych chwil, które oznaczają piękny początek dnia.

Na początku byłam w szoku, ale z czasem przyjęłam do wiadomości fakt, że jestem owocem ewolucji i mam w Neolicie swoich przodków, bo właśnie wtedy zaczęto robić owsiankę, którą ja uwielbiam. Może jeszcze była ona bez tych wszystkich cudownych dodatków, ale pewnie lepsze to niż śniadanie starożytnych Egipcjan, którzy zaczynali dzień od chleba z cebulą i słabego piwa. Zdecydowanie lepiej sprawa śniadań prezentowała się u Greków i Rzymian – w menu był chleb moczony w winie, z figami i oliwkami, kawałki sera, mięs, polenta.
Śniadanie jadło się już nawet o 3 nad ranem, pora jednak nie była ustalona „na sztywno”. W XVI wieku śniadanie oznaczało już, że jest to posiłek, który je się rano. W „Historii naleśnika” (Ken Albala, Pancake: a global history, 2008) pojawia się wzmianka o dwóch Anglikach, którzy pod koniec XVI wieku dowodzili, że jedzenie rano śniadania jest ważne dla zdrowia.

Kolejnymi kamieniami milowymi w temacie śniadań było wprowadzenie rogalika ( w 1683 w Wiedniu) oraz narodowa specjalizacja w doborze śniadaniowych produktów. We Francji jadało się na słodko. W Anglii był chleb, wędliny bądź ryby, a gdy tego brakowało kroiło się grube plastry sera. W Austrii do śniadań dodawano jajka. Tak narodziły się typy śniadań, którymi operujemy do dziś: śniadanie angielskie ( bekon, kiełbaski, jajka) śniadanie kontynentalne (dżem, miód, masło) oraz śniadanie wiedeńskie (kajzerki, jajka w szklance).

W Bazarze Kocha nadajemy śniadaniu wysoką rangę, bo na taką zasługuje. Odchodzimy od tradycyjnych typów i proponujemy wariacje śniadaniowe na bazie tradycyjnych, naturalnych składników.

Abenedykt

jajko po benedyktyńsku

 

Ajogurt musli
musli z dodatkiem soku z pomarańczy, rodzynkami,
gruszką, jabłkami i naturalnym jogurtem

 

Atartinka wege_010615_014-1
tartinka po polsku na naszym chlebie pieczonym na
zakwasie, szynką i twarożkiem
Atartinka wege_010615_016

tartinka wegetariańska z pieczonymi warzywami
i sosem bazyliowym

 

Atost_010615_013

pyszny tost francuski wykonany z pieczonej każdego
ranka brioszki