omlet po włosku

Dwa jajka, łyżka chudej śmietany, pieprz i sól. To wszystko i tylko tyle potrzeba aby otrzymać super śniadanie. Reszta zależy tylko od tego co masz w lodówce i od twojej wyobraźni. Tak więc do dzieła, dziś proponuję mozzarellę, pomidory i bazylię, a dla wzbudzenia apetytu odrobina chili.

Przepis na omlet z mozzarelą, bazylią i pomidorkami
  • dwa jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki posiekanej papryczki chili (bez pestek)
  • 1/2 małej mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka liści bazylii
  • odrobina tartego parmezanu.

Na patelnię teflonową wrzuć odrobinę masła. Jajka wymieszaj dobrze ze śmietaną solą, pieprzem, chili. Wlej masę na rozgrzaną patelnię. Ruszając patelnią za rączkę usmaż omlet z jednej strony na brązowo. Nie przewracaj na drugą stronę, wyłóż omlet średnio ścięty na talerz, dodaj ser, pomidory i liście bazylii Zamknij omlet na pół. Posyp parmezanem, pieprzem.

Omlet można zjeść także w naszym bistro Bazar Kocha, zawsze świeże, tylko z ekologicznych składników. Smacznego!