Groszek, kwiat cukinii, kurki… i wszystko co smakuje tylko latem

Co jest najtrudniejszego latem? Ułożyć menu. Bo jak tu wybrać z tak szerokiego wyboru owoców, warzyw, kwiatów, grzybów. Ciąg kulinarnych alternatyw budzi kucharzy nocą. A potem te niewybrane wracają w koszmarach. Nikt o tym nie mówi, a prawda jest taka, że życie kucharza jest ciężkie. W poszukiwaniu „tego” menu kucharz mruży oczy i wspomina letnie kolory, letnie zapachy i wie jedno – ma być lekko, zwiewnie, soczyście i sezonowo.

Letnie menu Bazaru Kocha to właśnie taka propozycja. Zaczynamy od kremu z groszku cukrowego, właśnie wyłuskanego ze strączków. Kolejna propozycja to lekka sałatka z kwiatem cukinii, z groszkowym puree i emulsją z palonego masła, grenadyny i octu balsamicznego. Kwiat cukinii jest także przystawką w postaci nadziewanej (farszem z ricotty i bazylii z kawałkiem cukinii i rabarbaru). Mamy też letnią wersję perliczki razem z kurkami, brzoskwinią i kluseczkami śląskimi. Całość dopełnia łosoś z kwiatem cukinii, farszem mousseline, ziemniaczkiem, szalotką i sosem ramonesco.

11011887_1618022291803656_8825629773002895482_n
10981443_1618022321803653_3380157780565005852_n
11693805_1618022325136986_8675327484835584127_n
11033876_1618022305136988_7635650201788856711_n