słodki, słodszy, toffi

Nie oglądam seriali bez toffi własnej roboty, który wyjadam jak Miś Puchatek łapką z pojemniczka. Raz słony, raz z odrobiną chili umila mi te długie godziny kiedy pochłaniam odcinek za odcinkiem, do późnych nocnych godzin. Proste, pyszne i przydatne do wielu dań, deserów i ciast. Toffi jest uniwersalne. Na ciepło, na zimno, jako sos do lodów. W świecie słodyczy pewnie też trwa toffi-serial. Zaczyna się od tego, że krówka dowiaduje się, że jest irysem, a irys że jest krówką. Pojawia się panna mordoklejka…

Przepis na sos toffi
  • 100 g cukru
  • 60 ml śmietany 30%

Do garnuszka wsyp cukier i dodaj łyżeczkę wody. Postaw na ogniu i poczekaj aż cały się roztopi. Nie mieszaj.
Jak uzyskasz brązowy kolor wlej śmietanę energicznie mieszając. Gdyby sos był za gęsty – dodaj śmietany.