Siostry pisanek

O wielkości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem niech świadczy fakt, że pomimo braku prezentów jest fajnie. I może być jeszcze fajniej, bo do kulinarnych świątecznych propozycji dołączam ten na delikatny krem czekoladowy zamknięty w… skorupkach jajek. WESOŁYCH!

Składniki:

  • skorupki po 10-12 jajkach (zachowaj papierowe opakowanie po jajkach)
  • 200 gr czekolady 60-70% kakao (im lepsza czekolada tym lepszy deser)
  • 250 ml tłustego mleka (szklanka)
  • 250 ml śmietany 30, 36 % (szklanka)
  • 45 gr cukru (3 łyżki)
  • 1 łyżka mocnego espresso (prawdziwe lepsze, ale można zrobić z proszku)
  • szczypta soli
  • 8 żółtek z jajek średniej wielkości
  • łyżeczka esencji waniliowej lub pestki z jednej laski wanilii (przetnij laskę wzdłuż i zeskrob nasiona nożem)

Dekoracja:

  • wiórki czekolady, konfitura pomarańczowa, maliny, świeże owoce itp

Do tego przepisu potrzebujesz skorupki. Jajko nakłuj nożem w kilku miejscach na końcu węższej strony jajka. Powiększ otwór nieznacznie, tak aby wytrząsnąć jajko. Pamiętaj, że do przepisu potrzebujesz tylko żółtka, wyciągając jajko ze środka postaraj się oddzielić żółtko od białka. Skorupkę dokładnie umyj, jeżeli nie korzystasz z niej w tym samym dniu, wygotuj w wodzie. Jeżeli masz ochotę skorupkę możesz ufarbować.

Czekoladę połam i wrzuć do miski, postaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i rozpuść.  Śmietanę wymieszaj z cukrem, mlekiem, szczyptą soli i espresso. Dodaj do rozpuszczonej śmietany i mieszaj aż do całkowitego wymieszania się składników. Odstaw i całkowicie ostudź. Żółtka częściowo ubij i dodaj do zimnej masy czekoladowej razem z wanilią.

Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni. Wlej masę do jajek przy pomocy lejka do 4/5 wysokości. Papier po jajkach namocz  i wstaw do brytfanki o podobnej wysokości co opakowanie lub wyższej. Najlepiej gdy brytfanna będzie niewiele szersza niż opakowanie po jajkach. Jajka poukładaj w opakowaniu po jajkach. Do formy wlej gorącą wodę do 1/2 wysokości jajek. Przykryj folią aluminiową od góry i piecz przez 30 min albo dopóki, dopóty powierzchnia nie będzie ścięta. Piekarnik z termoobiegiem to sprawdzone urządzenie do „upieczenia” naszych jajek.

Wyjmij jajka i zostaw w pionie w chłodnym miejscu. Dekoruj konfiturą z pomarańczy, skórką pomarańczową, kawałkami owoców, czekoladą. Podawaj delikatnie ciepłe lub zimne.

P.S. Do masy czekoladowej przed pieczeniem możesz dodać skórkę pomarańczową lub likier pomarańczowy, dzięki temu nadasz kremowi lekko pomarańczowy aromat.