Kaiser na nartach

Na pożegnanie zimy mam coś dobrego. To kaiserschmarrn, czyli kluseczki z duszonymi śliwkami. Pierwszy raz to danie zostało przygotowane dla żony Franciszka Józefa I Elżbiety. Cesarz nie mógł zrozumieć, że jego małżonka wciąż nalega, by desery były lekkie, niskokaloryczne. To mnie specjalnie nie dziwi – faceci nie musieli wciskać się w gorsety. Elżbieta musiała.
Prezentacja pierwszego w dziejach kaiserschmarrn nie spodobała się Cesarzowej. Natomiast Franciszek Józef postanowił spróbować, zastanawiając się co za „schmarrn” (w wolnym tłumaczeniu: coś bez wartości) jego kucharz przygotował. Następnie zjadł swoją porcje, potem porcję żony. I tak kluseczki z duszonymi śliwkami opanowały Cesarstwo Austro-Węgierskie. Warto skosztować będąc na nartach w Tyrolu lub Austrii. Albo spróbować zrobić je samemu wg poniższego przepisu.

Składniki na naleśniki (do smażenia potrzeba spora patelnia,
min o średnicy 28-30 cm. Jeżeli masz mniejszą smaż ciasto na dwa razy, w innym przypadku wyjdzie za grube)

 

  • 150 gr mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5o gr rodzynek
  • 2- 3 łyżki rumu
  • łyżka cukru pudru

Składniki na duszone śliwki

  • 150 gr cukru
  • łyżka wody
  • 800 gr śliwek (mogą być mrożone)
  • łyżka mielonego cynamonu
  • szklanka białego wina
  • szklanka soku jabłkowego

Cukier wsyp do rondla i podgrzej z wodą do uzyskania karmelu o jasnym, złotym kolorze. Wlej wino oraz sok, poczekaj aż karmel się rozpuści i dodaj śliwki z cynamonem. Duś aż do odparowania ok 2/3 płynu.  Odstaw do ostygnięcia.

Rodzynki przelej gorącą wodą. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj mleko, wmieszaj żółtka oraz rum. Ciasto odstaw. W tym czasie białka ubij trzepaczką na sztywną pianę i następnie delikatnie wmieszaj do ciasta. Masło (najlepiej klarowane) roztop na patelni, wylej ciasto i smaż na średnim ogniu przez ok 8 min., aż do całkowitego ścięcia ciasta (uwaga! nie przypal). Ciasto następnie przełóż na drugą stronę i smaż dodatkowe 3 min. Przekładanie ciasta może przysporzyć problemów. Możesz pomóc sobie talerzem, przełóż naleśnik nieprzypieczoną stroną na talerz i następnie wsuń do patelni stroną, która wymaga usmażenia. Możesz to też zrobić szpatułką. Nie musisz martwić się, jeżeli ciasto pęknie, i tak rozrywa się je przed podaniem.

Gotowe ciasto porozrywaj na małe kawałki widelcami. Przed podaniem wrzuć je do patelni z 1 lub 2 łyżkami cukru. Praż naleśniki przez chwilę. Podaj obsypane cukrem pudrem i ze smażonymi śliwkami.