Jola Granola

Granola, musli, płatki śniadaniowe weszły do diety pod koniec XIX w. Oferty sklepów, nawet tych ze zdrową żywnością należy koniecznie przestudiować pod kątem składu – a wtedy okaże się, że nie jest to skład naszych marzeń. Prawda w przypadku granoli jest banalnie prosta – najlepsza jest ta zrobiona metodą domową! Zatem do dzieła 🙂

składniki:

250 gr ziaren lnu
200 gr pestek dyni
100 gr migdałów
100 gr płatków jęczmiennych
100 gr płatków pszennych
150 gr masła
30 mil oliwy
200 gr miodu
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
180 gr cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego goździka
200 gr rodzynek sułtańskich
150 gr żurawiny

Wszystkie produkty mogą być wymienione na inne składniki, np. płatki jęczmienne na płatki żytnie, ziarna lnu na pestki słonecznika a rodzynki na posiekane daktyle

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki wymieszać w misce. Miód, cukier, przyprawy, masło, skórkę cytrynową, szczyptę soli, oliwę roztopić w garnku. Odstawić na 10 min do przestudzenia następnie wlać do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszać. Masę należy nałożyć na blachę i dokładnie ugnieść, wysokość masy najlepiej jak nie będzie przekraczać 2 cm. Jeżeli blacha jest za mała – piec na dwa razy. Granola piecze się ok. 35-40 min. Trzeba być czujnym, by jej nie przypalić. Czas pieczenia zależy od rodzaju wykorzystywanego piekarnika. Gotową granolę odstawić do całkowitego wystudzenia. Jeżeli od spodu jest wilgotna można przełożyć na drugą stronę i podsuszyć przez ok. 10 min. Zachęcamy do korzystania z produktów ekologicznych dostępnych np. na BioBazarze w Warszawie.

Upieczoną granolę pokruszyć na mniejsze kawałki. Dodać żurawinę i rodzynki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu – tylko wtedy zachowa chrupkość.

fotografia dzięki uprzejmości Kamila Antosiewicza (Magazyn Smak)