Winne gruszki w winie

Gruszka w kompocie? Znamy. Gruszka w occie? To już było. Zatem co można zrobić z gruszki w najbardziej gruszkowym sezonie roku? Bo coś trzeba, by na przemian z jabłkami podtrzymywać polski patriotyzm.
Oto odpowiedź. Zróbcie gruszki w przepysznej zalewie z wina. Skorzystają wszyscy, nawet gruszka, bo popływa trochę w wybornie zbalansowanym, pełnym aromatów winie. A my rozgrzejemy zziębnięty jesienną słotą organizm.

Składniki:

  • 8 gruszek, obranych i pozbawionych ogryzków
  • 750 ml czerwonego wina
  • 200 g cukru
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • 5 goździków
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 3-4 ziarna kardamonu
  • sok z czarnej porzeczki

Opis procedury:

Wino wlej do garnka, dodaj cukier i pozostałe przyprawy do sosu. Zagotuj wino, włóż gruszki i gotuj je pod przykryciem, na delikatnym ogniu, czasami delikatnie je przewracaj. Proces gotowania zależy od rodzaju gruszek, od ich miękkości, ale nie powinien być dłuższy niż 30 minut. Wyjmij gruszki z wywaru i osusz. W miejsce po ogryzku można umieścić orzechy włoskie. Tak przygotowane gruszki można owinąć w ciasto francuskie i upiec. Wywar z wina zredukuj do 1/2 objętości. Dodaj pół szklanki soku z czarnych porzeczek. Następnie polej sosem gruszki. Prezentowane danie nie występuje w menu Bazaru Kocha.