5 zasad jak odczarować brukselkę

Mieliście problem z brukselką? Na jej widok nawet najsmaczniejszy obiad przestawał być smaczny? Ogłaszam wszem i wobec – to nie wina brukselki!

Brukselka, to małe warzywo w kształcie kapustki, prosi o odrobinę troski i zrozumienia. Nigel Slater – szczery propagator brukselki – stwierdził nawet, że miała w swej historii ogromnego pecha. Nigdy nie została gwiazdą dań, nie dostała głównej roli na talerzach szefów kuchni. Traktowana po macoszemu odeszła w kulinarny niebyt. A ona jest pyszna, tylko wymaga przestrzegania kilku zasad, a nie zawiedzie.

  1. Nie trzeba robić nacięć na dole warzywa. Jak już musisz przekrój na pół.
  2. Wrzucaj na wrzątek. Gotuj 1 – 2 minuty.
  3. Brukselki nie lubią soli. Dodaj do gotującej się wody zaledwie odrobinę. Sól powoduje, że brukselka rozgotuje się na papke zanim się spostrzeżesz.
  4. Serwuj ją natychmiast.
  5. Brukselka uwielbia ser. Po ugotowaniu wsadź do piekarnika (180) pokrytą pokruszonym serem (Nigel Slater proponuje ser blue). Opcjonalnie zalej całość sosem z mleka, śmietany, musztardy ziarnistej i pieprzu.

Dołączacie do funklubu brukselki?
Prezentowane danie nie występuje w menu Bazaru Kocha.