Smak tkwi w Bouquet Garni

Scenka pierwsza: mieszasz zupę, doprawiasz sos. Próbujesz i czegoś brakuje.

Scenka druga: mieszasz zupę, doprawiasz sos. Próbujesz i niczego nie brakuje.

Rada: Aby zawsze realizować kulinarnie scenkę drugą warto pamiętać o wynalazku francuskich kucharzy – bouquet garni. Klasyczny bukiet z ziół składa się z natki pietruszki, tymianku i świeżych liści laurowych. Można bukiet rozbudować o seler naciowy i zieloną część pora. (Wszystkie elementy na zdjęciu). Nasz zestaw przypraw wiążemy niteczką lub sznurkiem i wrzucamy do potrawy. Wielkość bouquet garni zależy od naszych potrzeb. Duży bukiet można zawinąć w liście pora i dopiero wtedy obwiązać.

MPM_3329

 

 

Róbcie bukiety i wrzucajcie je do zup (moja ulubiona grzybowa szczególnie lubi być tak przyprawiana). Przyprawiajcie nimi gulasze i sosy. Zapomnijcie na zawsze o chemicznych kostkach, proszkach i suszonych ziołach.