Dlaczego Hildegarda z Bingen mąkę kasztanową polecała

To co Zuzanna lubiała tylko jesienią, Hildegarda z Bingen polecała już w Średniowieczu. Ta mistyczka, pierwsza znana kobieta filozof promowała zdrowe odżywianie i owoc kasztana jadalnego był często wykorzystywany w jej diecie.  Dożyła 80 lat, co w tamtych czasach było rzadkością. Pewnie kasztany miały w tym swój udział. W każdym razie Hidegarda miała dobrą intuicję, bo dziś właściwości kasztana jadalnego zostały potwierdzone naukowo.

Mąka z kasztanów jest bezglutenowa, lekkostrawna. To bogate źródło węglowodanów i  garbników. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W sam raz, by spróbować jej jesienią, kiedy w powietrzu krążą wirusy i bakterie. Dodawajcie jej do naleśników, jeśli lubicie zawiesiste zupy – to mąka kasztanowa sprawi, że będziecie mieli mniejsze wyrzuty sumienia 🙂 Ale przede wszystkim róbcie z niej ciasta. Z przyprawami korzennymi, z rumem… Piekarniki wzywają!