Gość w dom, ser na stole

W temacie serów jedno już jest jasne – nie mamy się czego wstydzić. . Pewnie to zasługa dobrej jakości mleka i wielu serowych zapaleńców, którzy swoją pracę łączą z ogromną pasją. Poniżej krótka prezentacja kilku rodzajów NASZEGO sera.

  • emilgrana – należy do rodziny grana padano i parmezanu. Ser, który leżakuje 12 miesięcy zanim trafia na stoły dojrzewając, wydobywa to co najlepsze smak i aromat.
  • szafir – gatunek sera długodojrzewającego ( min. 4 miesiące), należącego do serowej arystokracji, wytwarzany tradycyjnymi metodami wg. receptur serowarów z Radzynia Podlaskiego.
  • rita wędzona kozia – ser typu ricotta, wytwarzany z serwatki, jest delikatny i bardzo dietetyczny. Rita jest poddawana procesowi wędzenia w dymie z wiśniowego drzewa.
  • kozik – prawdziwy serek z koziego mleka i tylko z koziego mleka, wytwarzany przez manufakturę serów Mleczna Droga.

Anthelme Brillat-Savarin, autor Fizjologii Smaku, powiedział kiedyś: „deser bez sera jest jak kobieta bez oka”. To Francuz, nie ma co się dziwić – oni kochają sery. W Polsce odradza się rzemiosło serowarskie. Warto ich spróbować (deska serów jest obecna w naszym menu) i przekonać się, że rzeczywiście gastronomia bez polskiego sera….