Atletico Risotto

Co ma wspólnego risotto z meczem między Atletico Madryt a Bayer Leverkusen i włoskim sędzią Nicola Rizzoli? Oj dużo, bo na piłkarskiej murawie w 1/8 Ligii Mistrzów spotkała się historia risotta w pigułce.
Risotto jest główną potrawą kuchni mediolańskiej. Klasyczna potrawa zawiera stopiony szpik wołowy i szafran. Szafran dotarł do tej części Włoch z Hiszpanami w XVII wieku. Przyprawa ta nazywana jest aptekarską, bo jest lekiem a w dużej dawce ponad 20g może być trucizną.

W całych Włoszech każdy region ma swój przepis na risotto. Dodaje do niego, to co jest dostępne np. mątwy, ślimaki, karczochy, czy szparagi. W  Bazarze Kocha serwujemy nasz „pomysł na”. Z klasycznej wersji wzięliśmy szafran, a dodaliśmy szyjki rakowe, piankę cytrynową z cieniutkimi plasterkami buraka. Zestaw niebanalny i aspirujący do najlepszych włoskich tradycji dostępny w naszym menu 🙂

p.s. Atletico wygrało w rzutach karnych.